Deset zlatých pravidel

03.06.2009

Deset zlatých pravidel k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin (podle Světové zdravotnické organizace v Ženevě)



  1. Výběr zdravotně nezávadných potravin.

  2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin – min. 70°C ve všech částech zpracovávaní potraviny.

  3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.

  4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60°C, nebo v chladu nižší než 10°C.

  5. Důkladné ohřívání potravin – prohřát opět při teplotě 70°C před opětovnou konzumací.

  6. Zabránit zkřížené kontaminaci syrových a uvařených potravin.

  7. Omývat si opakovaně ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušování, zvláště po použití WC.

  8. Čistota kuchyňského zařízení.

  9. Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.

  10. Výhradní použití pitné vody k přípravě potravin.